SøgningIntroduktionBaggrundTjeklisteSamlingerRedaktionskomitéStatistik
Dansk English 
Sitticus floricola  (C. L. Koch, 1837) (Mosespringer)
≤ 1900   1901-1979   1980-2005   2006 ≤
Beskrivelse: Hunnen brunlig med to par hvide pletter på bagkroppen, hvoraf pletterne i det bagerste par er meget store. Hannen betydeligt mørkere, næsten sort og mere kontrastrig. Forkroppen med lille, men tydelig hvid trekant, ud for den bagerste øjenrække. Fra trekanten og bagud er der en lys midter linie. Fra hvert af øjnene i anden øjenrække strækker der sig en hvid linie bagud langs forkroppens sider. To hvide linier findes over, henholdsvis under frontaløjnene, som er omkranset af røde hår. Også palperne er klædt med røde og hvide hår. Bagkrop mørk, med uklart afgrænset midterstribe, som lidt før midten flankeres af to små hvide pletter, lidt længere bagude ses et par noget større pletter. Ben med ringtegninger af hvide hår. Størrelse: Hun 5-6 mm; han 4-5 mm.

Slægt: Sitticus Simon, 1901. Slægtsbeskrivelse: Kompakte springedderkopper i mørkebrune eller gråsorte farver. Karakteristisk for slægten er én til to par lyse pletter på bagkroppen dannet af hvide hår. Hos nogle arter, f. eks. S. caricis, kan pletterne dog være svære at skelne. Benpar IV noget forlængede, med tibia IV omtrent dobbelt så lang som tibia III.

Familie: Salticidae Blackwall, 1841 (Springedderkopper). Familiekarakteristik: Kortbenede, små til mellemstore edderkopper, som især kendes på de meget karakteristiske øjne, som sidder i tre rækker. Den forreste øjenrække er placeret på et næsten lodret ansigt, med meget store midterøjne og to noget mindre sideøjne, der som regel er placeret skråt ovenfor. Den midterste øjenrække sidder på oversiden og består af to meget små, undertiden næsten rudimentære øjne. Den tredje øjenrække sidder ca. halvvejs tilbage på rygskjoldet, og består af mellemstore øjne. De store forreste midterøjne er højt udviklede og har skarpt syn, som udnyttes til byttefangst, orientering, parringsadfærd og flugt.
Han og hun
Hun
Hun
Hun
Hun
×
Detaljer
UTM
Klik på kortet for at forstørre - dobbeltklik for at formindske
Danmarks Edderkopper - artsregister A til Z